top of page
Castle hill_0000_castle hill hero line
Castle hill_0000_castle hill hero line

press to zoom
Castle hill_0001_Castle hill
Castle hill_0001_Castle hill

press to zoom
Castle hill_0000_castle hill hero line
Castle hill_0000_castle hill hero line

press to zoom
1/2
Overview

1Castle Hill - Passivhaus

Overview

We were appointed in 2019 by our clients to develop an existing planning application for a new dwelling to the Passivhaus standard.

Following our initial appraisal, we determined a number of issues with the existing design that would need to be reviewed in order to embrace Passivhaus principles, as well as a few that we felt could be refined to better suit the clients’ aspirations for their new home.

A fresh application was submitted and approved in the summer of 2019.

The house is constructed using a highly insulated engineered timber frame, standing on a highly insulated concrete slab. It is extremely air tight, the final air test confirmed just 0.19 air changes per hour by volume, with a mechanical ventilation system with heat recovery MVHR and triple glazed aluminium clad windows.

The main wing of the house, facing the highway and historic Berkhamsted Castle beyond, is finished with a lime render and slate roof. The entrance hall rises up through the house to the 2nd floor providing a dynamic circulation volume which serves the living and sleeping accommodation.

In contrast, the rear wing which contains the kitchen / dining / family space and master bedroom suite above, is of contemporary appearance with vertical timber cladding and metal roof.

The property uses a ground source heat pump and PV panels for its energy needs.

The house was awarded the Hertfordshire Association of Architecture Sustainability award 2022.

Project Information

Location

Berkhamsted, Hertfordshire

Value
Undisclosed

Status
Completed 2021

Duties
Passivhaus designer/modeller.
Planning Application.
Building regulations.
Tender Information.
Contract Administration.

resized_0004_EDIT 2.jpg
bottom of page